“Teleurstelling van Ouderen Appèl Hart voor Eindhoven betreft de te verwachte handhaving t.o.v. verkeershufters”

Eindhoven wil versnelde maatregelen tegen opgevoerde fatbikes

Gemeente Eindhoven wil dat het demissionair kabinet snel maatregelen neemt tegen opgevoerde fatbikes en andere elektrische fietsen. Dat laat het college van B&W weten op raadsvragen van Ouderen Appèl.

Eerder schreven 43 gemeenten een brief naar Mark Harbers, demissionair ministier van Infrastructuur en Waterstaat met de oproep snel met wetgeving te komen tegen opgevoerde e-bikes. Met name de fatbikes zorgen voor veel overlast bij de verschillende gemeenten, die in de briefschrijven dat ‘De verkeersveiligheid niet langer kan wachten’. Ook worden bestuurders met opgevoerde e-bikes een gevaar op het fietspad genoemd.

Verbod

Onder meer moet er een verbod komen op de verkoop van setjes waarmee de e-bikes kunnen worden opgevoerd. Overigens zijn ook elektrische bakfietsen en mensen op gewone elektrische fietsen problematisch volgens de gemeente. Eindhoven zelfde ondertekende de brief ‘per abuis’ niet, maar ‘onderschrijft de inhoud volledig’, zo laat het college weten. “Wethouder Esselbrugge heeft onze steun voor deze brief alsnog uitgesproken naar de minister en de indieners. “

Overlast

Tot er nieuwe regelgeving komt uit Den Haag lijkt de gemeente weinig aan de overlast van elektrische fietsen te kunnen doen. De handhaving ligt bij de politie, en door de huidige regels en door beperkt politiepersoneel zijn er weinig mogelijkheden om in te grijpen bij ongewenst gedrag in het verkeer. Eindhoven erkent dat het gedrag in het verkeer verslechtert en hufterigheid toeneemt.

Bron: Studio040 Silvester Klaasman