Vreemdelingenlegioen

Vreemdelingenlegioen

Het Eindhovense college begint steeds meer op het vreemdelingen legioen te lijken.

Zochten de SP, de PvdA en Groen Links hun wethouders reeds van buiten Eindhoven, nu komt door omstandigheden ook D’66 aan de beurt. Schijnbaar zijn grote partijen alleen maar in staat grote verkiezingslijsten in te dienen maar zijn zij niet in staat om vanaf die verkiezingslijst een geschikte kandidaat te vinden om het wethouderschap van de vijfde stad van Nederland te kunnen vervullen.

Als het college straks weer voltallig is, bestaat bijna 60% van dit college uit wethouders van buiten de stad. Niks slechts over deze mensen zelf, maar het is toch vreemd dat juiste de grote landelijke politieke partijen, met hun mond vol over de continuïteit van besturen in onze stad, niet in staat zijn een echte Eindhovenaar te vinden om namens hun partij het wethouderschap in te vullen.

Nu de heer Seuren wordt benoemd als opvolger van Marco van Dorst komt de vraag op waarom een zittend wethouder uit een andere gemeente, die het daar schijnbaar naar zijn zin had, tijdens de lopende raadsperiode, er voor kiest van baan te verwisselen. Natuurlijk is het politieke werk in een stad als Eindhoven  voor  iedere politicus  “het spekje naar het bekje”, maar de vraag is of iemand, die stad en ommelanden nauwelijks kent, de gevoelens van de inwoners van Eindhoven wel hetzelfde zal kunnen vertolken als de hier geboren en getogen bestuurder of degene die hier al jaren lang woont. Immers die bestuurder, als “echte” Eindhovenaar, weet heel goed dat we groot zijn geworden door Philips en den DAF. Die bestuurder kan met trots zeggen: “dat is mijn kom af”.
Helaas worden die bestuurders in Eindhoven schaars, omdat naar de komaf niet meer wordt gekeken. Wat wel gebeurd is dat men nu net als in het betaalde voetbal een speler aantrekt waarmee de club denkt te scoren,  een speler, die zich alleen tijdens de trainingen en wedstrijden in onze stad verblijft maar zijn sociale leven in een andere stad in vervulling laat gaan en die nadat zijn contract is uitgediend, zich hier nooit meer laat zien. In de politiek zou dat toch anders moeten. Daar kiest de kiezer voor mensen die staan op de lijst van de partij van hun politieke keuze, met het vertrouwen dat  de op die lijst vermelde personen in staat zijn een stad als Eindhoven op niveau te besturen.
Alhoewel iedere partij zelf moet weten waar het zijn wethouders vandaan haalt, blijft het een zwakte bod als men op de eigen uigebreide verkiezingslijst schijnbaar geen geschikte kandidaat heeft geplaatst voor het vervullen van het wethouderschap. Als men daarom dient uit te wijken naar kandidaten wiens komaf niet in Eindhoven of omgeving heeft gelegen is het de vraag of men dan wel voor deze verkiezingen de juiste lijst heeft samengesteld.

Dré Rennenberg