Ouderen demonstreren tegen bezuinigingen op stadhuisplein in Eindhoven met het OAE

Ouderen demonstreren tegen bezuinigingen op stadhuisplein in Eindhoven met het OAE

Ruim 100 ouderen protesteren in Eindhoven: ‘Ik mag maar 1 keer per jaar naar mijn dochter in Soest’

EINDHOVEN – De geplande bezuinigingen maken veel ouderen boos: er wordt gekort op thuiszorg, pensioenen en andere ouderenvoorzieningen. Daarom protesteerden zaterdagochtend tussen de honderd en tweehonderd ouderen op het Stadhuisplein met het Ouderen Appèl Eindhoven. “Ik ben het zó zat. Ik ben er financieel al zó op achteruit gegaan.”

De Eindhovense wethouder Lenie Scholten kreeg een zwartboek aangeboden, waarin de ervaringen van ouderen staan die er financieel op achteruit gegaan zijn.

Uitgekleed
Op het Stadhuisplein hadden verschillende ouderen hun kleding kapot geknipt, als symbool voor het feit dat zij financieel ‘uitgekleed’ worden.

Mevrouw Lathouwers is met haar scootmobiel naar de demonstratie gekomen. Ze is gehandicapt. “Ik ben gekort op mijn kilometers. Ik mag nu nog maar één keer per jaar met de taxi naar mijn dochter in Soest”, vertelde ze tegen Omroep Brabant. “Als de gemeente Eindhoven ook nog gaat korten op de thuiszorg zie ik het echt niet meer zitten. Dan moet ik misschien maar gaan verhuizen.”

Opkomst
Tweede Kamerlid voor 50PLUS Henk Krol had al een beetje rekening gehouden met de beperkte opkomst. “Het is een heel lastige groep, de meeste ouderen zijn niet meer zo mobiel.” Onder andere Henk Krol en Dré Rennenberg hielden toespraken tijdens de demonstraties. Ook was er muziek van het Senioren Orkest Eindhoven.

De demonstratie is de opmaat voor een protest in Den Haag. Fractievoorziter Dré Rennenberg gaat 16 april met een delegatie van de partij naar Den Haag om de Tweede Kamer een zwartboek aan te bieden, waarin ervaringen staan van ouderen die er flink op achteruit zijn gegaan.

Mevrouw Lathouwers liet weten dat ze niet naar Den Haag kan om daar ook te protesteren, omdat ze geen geld heeft om er te komen. Rennenberg verwacht dat het bezoek aan Den Haag ook op bijval van mensen uit de rest van het land kan rekenen.

Publicatie: zaterdag 13 april 2013 – 11:55
Auteur: Jolien van de Griendt

Bekijk hier het originele bericht