Ouderen Appèl: ‘Scanauto beboet onterecht invalide-auto’s’

Gemeente Eindhoven is dolgelukkig met de scanauto die automatisch parkeerbonnen uitschrijft. Vorig jaar werden er dankzij de rijdende boetemachine zestien procent meer bonnen uitgeschreven. Volgens Ouderen Appèl Hart voor Eindhoven (OAHvE) heeft de techniek ook een nadeel.

Volgens OAHvE zouden inwoners met een Gehandicapten Parkeerkaart (GPK) namelijk regelmatig slachtoffer worden van het automatisch scannen van de auto. Dat meldt de fractie in raadsvragen. Mensen die gebruikmaken van een GPK zouden regelmatig onterecht beboet worden. Dat zou komen omdat de scanauto de gehandicapten parkeerkaart die onder de voorruit ligt, niet opmerkt.

Mensen die daardoor onterecht boetes krijgen, moeten daardoor vaak een bezwaarschrift indienen, maar door omstandigheden gebeurt dat niet altijd binnen de wettelijke termijn van zes weken. Daardoor krijgen inwoners die hier last van hebben niet altijd hun geld terug.

4 keer beboet

OAHvE haalt ook een voorbeeld aan van een persoon die vier keer onterecht werd beboet voor de deur bij zijn woonplaats, waarbij de boete drie keer niet werd terugbetaald omdat het bezwaar te laat werd ingediend. 

Ouderen Appèl wil daarom weten of handhavers altijd controleren of er een GPK onder de voorruit ligt wanneer een autobezitter beboet wordt, en als dat zo is, hoe het komt dat een inwoner met een gehandicaptenkaart, toch vier keer onterecht beboet werd.

Bron: Studio040 Silvester Klaasman

Ouderen Appèl Hart Voor Eindhoven