Belastingdienst

Einde blauwe envelop zet mensen buitenspel

De Belastingdienst stuurt vanaf 1 november steeds meer post alleen nog naar uw berichtenbox op MijnOverheid. Afgelopen tijd hebben veel ouderen een brief gekregen van de belastingdienst waarin ze erop attent zijn gemaakt dat het voortaan anders gaat met de afhandeling van hun aanvragen voor de diverse toeslagen.

‘We kunnen het niet makkelijker maken’, zullen ze bij de Belastingdienst gedacht hebben. Alleen zijn ze vergeten er bij te vermelden dat het makkelijker maken alleen voor hen zelf geldt en niet voor zeg maar ‘opa of oma Schram’ en voor de velen die volkomen vreemd zijn in de digitale wereld. Wat gebeurt nu? De berekening van de toeslagen, waarop veel mensen recht hebben, wordt niet meer op papier toegezonden, maar zal alleen nog digitaal kunnen worden ingezien.

Hoe komt men er nu achter of een toeslag opnieuw is berekend? ‘Heel makkelijk’, zegt men bij de Belastingdienst. Men ontvangt namelijk per e-mail een bericht, als er een nieuwe berekening in de mailbox staat. Als je nog geen berichtenbox hebt, dan moet je die activeren via MijnOverheid, waarbij je dan gebruik moet maken van een digid nummer. Kunt u het nog volgen, mevrouw en meneer Schram? Ik hoor u al zeggen: ‘Wat nu? We hebben geen computer, geen internet en zeker geen smartphone om de sms-code, die verplicht is als extra beveiliging, te kunnen ophalen’.

Om gek van te worden! Dan maar even de Belastingdienst bellen, want het nummer staat op de brief. Het wordt allemaal nog onduidelijker als je na acht minuten wachten weer wordt doorverbonden en niets begrijpt van wat er allemaal verteld wordt. Als je dat aangeeft is het advies: ‘Hebt u kinderen? Kunnen die het niet voor u doen?’

Je wil niet afhankelijk zijn en denkt dan op je 89e toch nog een computer aan te schaffen, een mailadres aan te vragen en ook maar een smartphone te bestellen. Je wordt op je 89e weer gewoon student. Maar, let op! U krijgt geen studievergoeding en mag de kosten natuurlijk niet fiscaal aftrekken.

Makkelijker kunnen wij het niet maken. Of toch? Moet de overheid er niet voor iedereen zijn? Ook voor ouderen (of anderen) die om welke reden dan ook nog niet in de digitale trein meerijden. Als men het toch makkelijk wil maken, moeten mensen kunnen aangeven om de beschikkingen (belastingaanslag, toeslagbeschikking, enzovoort) gewoon op papier per post te blijven krijgen. Als we niet oppassen zetten we de mensen buitenspel, die er door hun inspanningen in het verleden voor gezorgd hebben, dat de vernieuwingen van nu mogelijk zijn. Soms kun je het wel heel gemakkelijk maken, al was het maar door hetgeen goed was niet te veranderen.

 

Dré Rennenberg
fractievoorzitter van het Ouderen Appèl Eindhoven