Zorgwacht gedwongen op zoek naar nieuwe leerlingen

De gratis nieuwe opleiding tot zorgwacht, die volgende maand in Eindhoven van start gaat, moet opnieuw gaan werven. De klas zat al vol met twintig kandidaten die gesolliciteerd hadden naar een plek, maar zeven van hen haakten ongewild af. Ze hebben een bijstandsuitkering en krijgen van de gemeente geen toestemming om de voltijdopleiding van een jaar te volgen.

De woordvoerster van wethouder Staf Depla (PvdA) zegt dat de opleiding geen duidelijk zicht geeft op een baan. Onderdeel van de opleiding is het verrichten van burenhulp, vier dagen in de week. Bij mensen die niet voor thuiszorg in aanmerking komen. Een segment waarin geen banen zijn, aldus Depla. Maar ook
als ‘tegenprestatie’ vindt de wethouder de opleiding ongeschikt. Via zijn woordvoerster laat hij weten: “In Eindhoven hebben we de wettelijke tegenprestatie als volgt ingevuld: mensen moeten zich inzetten om onafhankelijk te worden van een uitkering. Het verplichten van onbetaald werk als tegenprestatie zonder zicht op een baan, is geen onderdeel van de uitvoeringspraktijk in Eindhoven.”

De opstelling van de wethouder leidt tot onbegrip bij Wilhelmien Looymans, directeur van de zorgwachtopleiding, en bedenker van het concept, Dré Rennenberg. Rennenberg is ook voorzitter van de Ouderen Appèl-fractie in de Eindhovense gemeenteraad. “De opleiding is gratis en de kandidaten helpen mensen die dat nodig hebben en die die hulp anders niet krijgen. Ze doen nuttig werk en het kost de gemeente geen cent. Ik begrijp helemaal niets van deze tegenwerking”, zegt Rennenberg. Looymans vindt het vooral sneu voor de ‘bijstands-kandidaten’ die al waren aangenomen voor de opleiding. Eén van hen had ook al toestemming van haar werkcoach (ook van de gemeente). Die toestemming is teruggedraaid.

Ook Depla zegt het jammer te vinden voor de kandidaten. Maar hij vindt dat Looymans zelf schuldig is. Zij had nog met werven moeten wachten tot er toestemming was van de gemeente. Looymans: “Maar we hádden al medewerking van de gemeente. Ik heb met twee medewerkers gesproken, die waren enthousiast. Ik denk dat de interne communicatie niet deugt.”

Ook bij ouderenorganisatie OVO is weinig begrip voor de opstelling van de wethouder. OVO voert de gesprekken met mensen die graag geholpen willen worden door stagiaires van de zorgwachtopleiding. “Ik vind de argumenten van de wethouder lariekoek¨, zegt bestuurslid Frank van Pijkeren. “De zorgwacht-opleiding is een hartstikke goed initiatief. Ik heb nu bij zes mensen gesprekken gevoerd bij wie cursisten stage gaan lopen. En ik word er alleen maar enthousiaster van. Het is ontroerend hoe blij mensen kunnen worden van een beetje aandacht. Iemand die ze helpt, die naar hun verhaal luistert, die even meegaat naar de markt.”

De zorgwacht-vakschool van Looymans draait in Utrecht al jaren met medewerking van de gemeente. Alle deelnemers zijn daar mensen met een bijstandsuitkering. Ongeveer de helft van hen heeft nu een betaalde baan.

 

DOOR CORRIE DE LEEUW
E-MAIL: C.DELEEUW@ED.NL