‘Station Strijp-S slecht toegankelijk voor mensen met beperking’

NS-station Strijp S moet snel toegankelijker worden voor mensen die slecht ter been zijn. Dat stelt het Ouderen Appèl, dat het stadsbestuur om opheldering heeft gevraagd. Ondanks eerdere toezeggingen is het ProRail en de gemeente Eindhoven in vijf jaar niet gelukt het station aan te passen.

Toen fractievoorzitter Dré Rennenberg vorige week op het station was, kwam hij erachter hoe slecht het station was ingericht voor mensen met een fysieke beperking. Het station staat hoog en het perron is alleen bereikbaar met de trap. Door een gebrek aan liften en een hellingbaan is station Strijp S ook niet geschikt voor mensen met bijvoorbeeld kinderwagens of meerdere koffers. 

Raadsvragen

Aan het college vertelt Rennenberg: “Ongeveer 32 trappen op met een beperkte loopcapaciteit is een opgave die veel mensen zal doen besluiten geen gebruik te maken van het station Strijp-S. Nu zal je toevallig een behoorlijke loop- en klimbeperking hebben, daar in de buurt wonen en iedere dag gebruik moeten maken van de trein. Station Strijp S is voor u, al ligt het bij wijze van spreken voor uw deur, een onbereikbaar station”.

ProRail

In 2017 zou ProRail al geld krijgen van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu om liften en een hellingbaan op het station te bouwen. Het was ook de bedoeling dat die er voor 2018 zouden zijn. Maar nu, vijf jaar later, is er nog steeds niets gedaan om het station toegankelijker te maken. Het station is één van de negen stations die nog niet toegankelijk is gemaakt voor mensen met een beperking.

Volgens Joke van der Cruysen, woordvoerder van ProRail, is er vijf jaar geleden al wel een plan ingediend bij de gemeente. “Dat plan is toen niet goedgekeurd, omdat er meer bij komt kijken dan alleen liften neerzetten”, legt ze uit. “Ons plan kwam niet overeen met de bestemmingsplannen van het station”. Na veel gesprekken met de gemeente Eindhoven zijn ze inmiddels wel een stuk verder. “Medio dit jaar komen we met een nieuw plan voor het station”. Hoe lang het dan nog duurt voordat er ook daadwerkelijk liften op het station staan, is niet te voorspellen. Maar ProRail wil voor 2030 dat alle stations in Nederland toegankelijk zijn voor rolstoelgebruikers. 

Meer mensen

Cor Verbeek, commissielid van de Ouderen Appèl, denkt dat er veel meer mensen gebruik zouden maken van het station als daar verandering in zou komen. “We bouwen ons hier kapot. Er komen steeds meer woningen en dus ook ouderen, die nu van het station geen gebruik kunnen maken”, vertelt hij. 

Hij hoopt dat de gemeente, samen met ProRail, snel iets kan doen. “De gemeente heeft dit jaar ook wat geld over, dus desnoods zouden we het misschien zelf kunnen bouwen. Maar het moet wel zo snel mogelijk gebeuren”. 

Bron: Studio040 Lucia van der Ven

Ouderen Appèl Hart Voor Eindhoven