Stadsakkers uit de zorgen door bijdrage Oranjefonds

Stadsakkers uit de zorgen door bijdrage Oranjefonds

Stadsakkers uit de zorgen door bijdrage Oranjefonds.

De Stichting Stadsakkers krijgt 70.000 euro uit het Oranjefonds. Nadat een al toegezegde gemeentesubsidie er uiteindelijk tóch niet kwam, is het bestuur van de stichting daar extra blij mee, zo zegt voorzitter Hennie Kuijken.Op de twee Eindhovense stadsakkers (op Trudo-grond in de Kruidenbuurt en op gemeentegrond naast asielzoekerscentrum de Orangerie in Eindhoven- Noord) verbouwen vrijwilligers groente voor de voedselbank.

Het project startte in 2013 met medewerking van woningstichting Trudo. Die leverde hekwerk, een opslagruimte en een schaftkeetje waardoor het initiatief uit de koker van het Ouderen Appèl gerealiseerd kon worden. De afgelopen jaren breidde het aantal donateurs zich uit en vorig jaar werd een tweede akker in gebruik genomen. Het speciale van die tweede akker is dat daar buurtgenoten en asielzoekers sámen telen voor de voedselbank. “Maar we hebben jaarlijks 50.000 euro nodig. De helft van dat bedrag gaat naar de tuinder die de akkers ploegt, de andere helft is voor pootgoed, zaden en gereedschappen”, legt Kuijken uit. Hij vertelt dat het bij elkaar ‘harken’ van dat bedrag tot toenemende stress leidde. Daarom was de stichting zo blij toen voor de zomer een subsidie-toezegging voor 2016 kwam van wethouder Lenie Scholten. “Maar in oktober bleek er ineens toch geen geld te zijn. Dat was een enorme teleurstelling. We voelden ons echt voor de gek gehouden.”

De bijdrage uit de pot ‘Groen Verbindt’ van het Oranjefonds kwam daarom als een welkome verrassing. De stichting krijgt het geld in drie termijnen. Het is bedoeld voor ‘het doorontwikkelen van de Oranjerie-Akker’.

DOOR CORRIE DE LEEUW
E-MAIL: C.DELEEUW@ED.NL