Het Onderonsje

Het Onderonsje

Een tijd geleden verwoestte een brand wijkgebouw De Ketting in De Bennekel. Door de brand verloor de bewonerscommissie van het 55-plus complex Pastoor Brockenstraat haar ruimte voor activiteiten. Daar moest een oplossing voor komen!
Het bestuur bewonerscommissie Pastoor Broekenstraat, Cor, Toos, Johs, Kees en Jan vormen samen het bestuur van de bewonerscommissie. “De brand was een flinke tegenvaller”, vertelt Cor. “Al jaren organiseerden we zo goed en zo kwaad als het ging onze activiteiten in de hobbyruimte en de hal van het complex. Maar de ruimte was veel te klein.” Toos: “Het gaat namelijk om 63 appartementen en het animo om elkaar te ontmoeten is groot.”

‘Het Onderonsje’ is een prachtige ruimte.
Het bestuur besloot Woonbedrijf te benaderen om te praten over een oplossing. “En of er een oplossing kwam”, zegt Jan. “Al snel waren we in gesprek met een leverancier van tijdelijke units. Daarnaast mochten we het budget dat Woonbedrijf had gereserveerd voor de inrichting van onze ruimte in de Ketting gebruiken voor de inrichting van de units.”
Kees: “Met als resultaat ‘Het Onderonsje’, een prachtige ruimte waar de bewoners van ons complex, de mensen uit de buurt en zelfs mensen van andere buurten elkaar ontmoeten, samen eten, praten, feesten en bewegen. Een plek waar iedereen welkom is.”

Elkaar helpen
Naast het bestuur werken er acht vrijwilligers mee en hoeft er nooit gevraagd te worden om een paar extra handen. “Dat gebeurt gewoon automatisch”, zegt Toos. “Het voelt als een familiebedrijf. We helpen elkaar. De één neemt wat mee, de ander doet de afwas en als er iets over is, geven we dat aan mensen die het hard nodig hebben.” Johs merkt op dat ‘Het Onderonsje’ mede daardoor zo goed werkt: “De mensen passen goed bij elkaar. We laten iedereen in zijn waarde. Als bestuur zorgen we ervoor dat alles goed geregeld is, maar we gaan niet overorganiseren.” “En we geven mensen het vertrouwen. Zo kunnen ze hun eigen sfeer creëren”, zegt Cor. “De ene keer is er rust en ruimte voor een serieus gesprek. De andere keer hoor je de groep fanatieke biljarters aan de overkant van de straat.”

Activiteiten in ‘Het Onderonsje’
Kees: “Er wordt ontzettend veel gedaan en steeds is het volle bak. Op maandagavond gaan we wandelen, op dinsdag is het sjoelen en kaarten en op woensdag komen de biljarters. Op donderdag kun je voor 7,50 euro aanschuiven voor een heerlijk driegangenmenu van Rita’s Kitchen.” Dat is een groep mensen van Neos, een organisatie die mensen opvangt en weer op de been helpt.

“Er is ruimte voor feesten en vergaderingen. We organiseren barbecues, muziekmiddagen, halen oliebollen als het kermis is en ook voor de (klein)kinderen is er genoeg te doen,” vertelt Jan. “En vergeet het kienen niet op de derde zaterdag van de maand”, zegt Toos lachend. “Daar gaat het twee weken vooraf al over.”