Standpunten

<- terug

 

ijsbaanCDA: Verandering in beleid ijsbaan Eindhoven is ‘onfatsoenlijk’

EINDHOVEN – De Eindhovense oppositiepartijen CDA en OuderenAppèl roepen SP-wethouder Bianca van Kaathoven op om haar sportvisie, met daarin de sluiting van de ijsbaan, weer in te trekken.

Dit is geen visie, het is een bezuinigingsvoorstel.

“Als de wethouder vasthoudt aan dit stuk, dan maakt de gemeente zich schuldig aan onbehoorlijk bestuur”, zegt fractievoorzitter Dré Rennenberg van het Ouderen Appèl. Hij heeft het college een brief gestuurd met het advies het stuk in te trekken. “De gemeente zegt dat het een discussiestuk is. Maar ook een discussiestuk moet voldragen zijn en dat is deze notitie niet.”

“Als het college dit doorzet, dan ligt het op ramkoers met de raad. In ieder geval met de oppositie, maar ik heb het idee dat ook sommige coalitiepartijen wel inzien dat dit niet kan”, zegt CDA-fractievoorzitter Paul Leenders.

Sportvisie en plannen ‘volstrekt onvoldragen’

Het CDA vindt zowel de hele sportvisie als de twee concrete plannen die hierin zijn verwerkt voor zwembad de Tongelreep en de ijsbaan ‘volstrekt onvoldragen’. “Dit is geen visie, het is een bezuinigingsvoorstel.”

Als het gaat om de ijsbaan, vindt ook Leenders dat het college het principe van een ‘betrouwbare overheid’ geweld aan doet. “Een aantal jaren heeft de raad aangegeven tegen sluiting te zijn. De raad was duidelijk: de gemeente zou met de sportclubs toewerken naar een betere exploitatie. Het college heeft zowel de raad in de waan gelaten dat dit nog steeds de koers was. En de sportverenigingen ook, gezien al die reacties van dinsdagavond. En dan komt nu als een duveltje uit een doosje het besluit: sluiting. De koers is dus 180 graden gedraaid, zonder dat er tussentijds ooit iets is teruggekoppeld aan de raad. Dat is echt onfatsoenlijk.”


De zeventig woningen worden met verlies verkocht

De zeventig woningen worden met verlies verkocht

Miljoenentegenvaller door verkoop zeventig woningen door gemeente Eindhoven

EINDHOVEN – De gemeente Eindhoven heeft 3,9 miljoen euro verloren op de aankoop van zeventig woningen in Meerrijk. Dit is een onderdeel van de uitbreidingswijk Meerhoven op de grens met Veldhoven. De gemeente had de appartementen en woningen in 2009 aangekocht.

Ze nam dit besluit, omdat de huizen tijdens de economische crisis zijn gebouwd en bij oplevering nog geen eigenaar hadden. De huizen kostten de gemeente bijna 16 miljoen euro. De totale verkoopprijs valt, inclusief rente, 3,9 miljoen lager uit. Met een miljoenentegenvaller was al rekening gehouden.

‘Geen spijt’
Wethouder Yasin Torunoglu heeft geen spijt van de transactie. Anders zou er geen winkelcentrum of gezondheidscentrum voor Meerhoven kunnen worden gebouwd, zo verklaarde hij. Dit zou een tegenvaller zijn voor de mensen die al in de buurt wonen van de Meerring waar de leegstand is ontstaan.

Van de zeventig huizen die de gemeente in 2009 kocht van ASR Vastgoedontwikkeling, werden er vijf door particulieren afgenomen. De resterende 65 woningen, merendeels appartementen, zijn opgekocht door investeerder Amvest. De belegger gaat ze verhuren, zo werd woensdag ook bekend. De deal heeft ook gevolgen voor de provincie: zij moet volgens de gemeente een verlies nemen van 1,7 miljoen.

Ouderen Appèl gaat vragen stellen
Dré Rennenberg, die namens het Ouderen Appèl in de gemeenteraad zit, neemt geen genoegen met de uitleg van wethouder Torunoglu. Hij gaat niet voor het eerst raadsvragen stellen over het financiële beleid van Burgemeester en Wethouders.

Rennenberg is bang dat de totale kostenpost voor de gemeente een paar miljoen euro hoger gaat uitvallen: “Ik ben erg boos. Het is een behoorlijk bedrag om een wijk op te fleuren en mensen gebruik te laten maken van voorzieningen”, vertelt de nestor van de raad.

“Het is wel óns geld dat de gemeente erop heeft toegegeven. Dit hadden we beter uit kunnen geven aan het openhouden van de ijsbaan of het beter inrichten van het Muziekcentrum”, klinkt het wel al te populistisch.

‘Het zijn kostbare centen’
Rennenberg zag de aankoop in eerste instantie overigens wel zitten. “Ik moet toegeven dat het aanvankelijk een goed plan leek, maar het college heeft te laat gerealiseerd wat de consequenties konden zijn. Het is niet voor het eerst dat de gemeente zo met de financiën omgaat. Het zijn kostbare centen en er wordt al te makkelijk over gedacht. Steeds weer.”

“Het zal me ook benieuwen wie wethouder Marco van Dorst, die onlangs zijn vertrek aankondigde, gaat opvolgen. Hij had immers financiën in zijn portefeuille. Als het weer een wethouder van buiten de gemeente Eindhoven wordt, dan worden mijn zorgen alleen maar groter”, aldus Rennenberg.

print corrigeer
Publicatie: woensdag 13 mei 2015 – 14:19
Gewijzigd: donderdag 14 mei 2015 – 14:06
Auteur: Hans Janssen, Omroep Brabant
 

 

ijssportcentrumOnze Kunstijsbaan moet blijven.

Het Ouderen Appèl Eindhoven neemt afstand van de plannen van het college om de kunstijsbaan te sluiten.

Als onderdeel van de breedtesport in Eindhoven een parel te midden van voetbal, hockey, tennis, zwemparadijs en niet te vergeten onze Sporthogeschool.

De Genneper Parken zonder kunstijsbaan is voor ons ondenkbaar en doet afbreuk aan de sportieve ambities van onze stad zowel op amateur- als op professioneel niveau.

Namens de coalitie maakte wethouder Bianca van Kaathoven de plannen om de kunstijsbaan te sluiten bekend. Van Kaathoven die 4 jaar geleden fel tegen sluiting van de ijsbaan was.

                                                                  Onbegrijpelijk, ondoordacht en onsportief.

Al jaren lang maken heel veel schaatsliefhebbers uit Eindhoven, maar ook uit onze buurgemeenten en zelfs uit België met veel plezier gebruik van deze prachtige sportvoorziening die onderdeel vormt van de nog mooiere sportlocatie Genneper Parken.

Door met activiteiten buiten het seizoen te komen denkt het Ouderen Appèl het IJssportcentrum te kunnen behouden. Wij hebben de financiële gegevens opgevraagd en denken met een haalbaar alternatief te komen. Goed ondernemerschap voor – en door het IJssportcentrum zal bijdragen aan beheersing van de kosten en het verhogen van de inkomsten.

Als stad willen wij toch zo graag aantrekkelijk zijn voor een zo breed mogelijke bevolkingsgroep.

Het Ouderen Appèl zal alles proberen om de kunstijsbaan te behouden voor al onze schaatsliefhebbers die nu al reikhalzend uitzien naar het nieuwe schaatsseizoen.

Wij laten onze schaatsers niet in de kou staan!!!

Het Ouderen Appèl Eindhoven

 


Niek Rennenberg

heeft de afgelopen zomervakantie een maatschappelijke stage gelopen. Zo heeft hij zich verdiept in het dagelijkse leven van dak- en thuislozen in Eindhoven. Lees hieronder zijn relaas.

18012014fleharniek

Stage bij de Stichting Ervaring die Staat